D vitamini için hem güneşlenin hem sağlıklı beslenin
Kas-kemiklerin ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, beyin gelişiminde ve depresyon riskinin azaltılmasında önemli rol oynayan D vitamini, eksikliğinde birçok hastalığa neden olabiliyor. Güneşi sevmeyen veya ağır işlerde güneşe çıkmayı ihmal eden kişilerde, süt alerjisi olan veya vegan beslenenlerde, koyu tenli kişilerde D vitamini eksikliği olabileceğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Enes Murat Atasoy, “D vitamini eksikliği kemik kaybına, düşük kemik yoğunluğuna neden olabilir ve kemik kırılma olasılığını artırabilir. D vitamini eksikliği çocuklarda ‘raşitizm’, erişkinlerde ‘osteomalaz’ adı verilen kemik hastalıklarına neden olabilir.
D vitamini almanın en kolay yolunun cildi doğrudan güneş ışığına, özellikle ultraviyole B ışınlarına maruz bırakmak olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Dahiliye ve Nefroloji Uzmanı Doç. Enes Murat Atasoy, “Güneşte kalma süresi cildin özelliklerine göre değişmektedir. Açık tenli kişilerin cildi genellikle 30 dakika içinde pembeleşmeye başlayacağından, vücudun ihtiyaç duyduğu D3 vitaminini üretmek için güneşe maruz kalmanın yalnızca 15 dakika sürmesi yeterlidir. Koyu tenli kişilerin D vitamini üretmesi için güneşte kalma süresi daha uzun sürebilir. Güneşe maruz kalma süresi cilt tonuna ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilir.
Yorgunluk D Vitamini Eksikliğinin Belirtisi Olabilir
Doç. Enes Murat Atasoyu, D vitamini eksikliğinin tipik bir semptomunun olmadığını vurgulayarak, “Genellikle kemiklerde ağrı, halsizlik gibi şikayetlere neden olabiliyor. “Bazen hiçbir belirti olmayabilir” dedi.
Vücudun ihtiyacı olan D vitaminini almanın en iyi yolunun genel olarak güneş ışığına maruz kalmak olduğunu hatırlatan Doç. Atasoy, “D vitamini içeren besinlerin tüketilmesi de oldukça faydalıdır. Somon, uskumru, mısır gevreği gibi yağlı balıklar, süt, yumurta sarısı, portakal suyu, mısır gevreği, dana ciğeri ve yoğurt D vitamini açısından zengin besinler arasındadır.
Çok fazla D vitamini de bir hastalık nedenidir.
D vitaminini yüksek dozda almanın eksikliği başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini vurgulayan Doç. Atasoy, “Vücutta çok fazla D vitamini varsa kalsiyum seviyesi yükselir ve hiperkalsemiye neden olabilir. Hiperkalsemi iştahsızlık, aşırı idrara çıkma, böbrek yetmezliği, kalp ritim bozukluğu, susama, kabızlık, bulantı-kusma, bilinç kaybı ve koma gibi ciddi durumlara yol açabilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı