Lübnan’da 9 bakan, Başbakan Mikati’nin Bakanlar Kurulu toplantı davetini kabul etmedi
Lübnan’da geçici olarak görevine devam eden hükümette Başbakan Necip Mikati’nin Bakanlar Kurulu toplantısına daveti 24 bakandan 9’u tarafından anayasal gerekçelerle kabul edilmedi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, Adalet Bakanı Henry Huri, Savunma Bakanı Maurice Selim, ekonomiBakan Emin Selam, Sosyal İşler Bakanı Hector Hajjar, Güç Bakanı Velid Feyyad, Turizm Bakanı Velid Nassar, Sanayi Bakanı Yorgo Bouchikia ve Yerinden Edilenler Bakanı İsam Şerefeddin konuyla ilgili ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, geçici hükümetin sınırlı yetkilere sahip liderinin “gevşek” ve orantısız hazırlanmış bir gündemle Bakanlar Kurulu’nu toplantıya davet etmesinin şaşırtıcı olduğu belirtildi.
Bakanların yaptığı açıklamada, “Anayasaya uymakla yükümlüyüz. Bu nedenle Bakanlar Kurulu toplantısını ve alınacak kararları kabul etmediğimizi beyan ederiz. anayasal yetkisi olmayan ve parlamentodan güvenoyu almamış olan, cumhurbaşkanının yetkilerini devralamaz.” kelime kullanıldı.
Öte yandan, görev süresi 31 Ekim’de sona eren Cumhurbaşkanı Mişel Aoun’un basın ofisinden yapılan açıklamada, “Mikati’nin Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısına davet edilmesi, yeni hükümeti kurmayı reddetmesinin gerçek nedenini ortaya koyuyor. 5 aydır Lübnanlılara kendi iradesini empoze etme girişimidir.” söylendi.
Açıklamada, Mikati’nin sağlık ve sosyal ihtiyaçlar gibi konuları Bakanlar Kurulu toplantısının gündemine almasının, Lübnan milli yaşamında emsal teşkil eden adımını meşru kılmayacağı kaydedildi.
Ne oldu?
Lübnan Parlamentosu, yeni cumhurbaşkanını seçmek için ilk toplantısını 29 Eylül’de gerçekleştirdi. Son olarak 1 Aralık’ta yapılan 8’inci oturumda adaylardan hiçbiri seçilmek için yeterli oyu alamadı.
Eski Başkan Avn da 31 Ekim 2016’da Meclis’te yapılan 46’ncı oturum sonunda seçildi.
Anayasaya göre, ülkede yeni bir cumhurbaşkanı seçilinceye kadar mevcut yetkiler kabineye ve başbakana devrediliyor.
Ancak Lübnan’daki mevcut hükümet de geçicidir ve tüm bu yetkileri alacak durumda değildir. Nitekim Awn, tartışmalı bir kararla 30 Ekim’de Najib Mikati Başbakanlığındaki hükümetin feshedildiğini ilan etti.
Mikati şu anda sınırlı yetkilere sahiptir ve bakanlar kurulunu yalnızca istisnai durumlarda toplamaktadır.